top of page

הרצאות זמר עברי
שירי זמר עברי הם תמצית הישראליות במיטבה. הם כוללים עולם שלם של זכרונות, סגנונות ויופי. בהרצאות הזמר העברי תגלו מחדש את השירים עליהם גדלתם. תוכלו ליהנות מחוויה של האזנה ושירה בצוותא של מיטב השירים העבריים, הישנים והחדשים. בנוסף תשמעו את הסיפורים על היוצרים והשירים ותופתעו לגלות כמה עומק ומשמעות מסתתרים מאחורי המילים והלחנים.
שירים בג'ינס ושירים מכופתרים
בהרצאה "שירים בג'ינס ושירים מכופתרים" נפגשים שניים מענקי הזמר העברי – אריק איינשטיין ויהורם גאון. רב המשותף ביניהם אך רב גם המפריד. שניהם החלו את דרכם המוזיקאלית יחד, אך הלכו בהמשך איש לדרכו. כל אחד מהם מייצג זרם שונה וחשוב של שירים ישראליים, וביחד הם מדגימים ומדגישים את היופי והגיוון הרב שמתקיים בזמר העברי. בהרצאה נשוחח, נאזין להקלטות, נצפה בסרטים וגם נשיר ביחד משיריהם היפים של אריק איינשטיין ויהורם גאון.

הסוד של השירים הישראליים
השירים הישראליים מסתירים סוד מרתק. בהרצאה נלמד על התופעה הייחודית שמתקיימת רק בשירים הישראליים, ועל התכונה שיש להם ואין לשירים של אף עם אחר בעולם.

"נפש הומיה" - סיפורו של ההמנון הלאומי
"התקווה" הוא לא רק אחד היפים בהמנוני העולם, הוא גם כולל סיפור היסטורי וגאוגרפי יוצא דופן. בהרצאה נכיר את ייחודו וסיפורו האנושי, הלאומי והמוזיקאלי המרתק של ההמנון הלאומי.

"אתם זוכרים את השירים"
היסטוריה של ישראל בצלילים
השירים הישראליים מהווים דרך נהדרת ללמוד על ההיסטוריה של מדינת ישראל. בהרצאה נאזין לשירים מתקופות הציונות השונות, ונראה כיצד הם מלווים את תולדות היישוב בארץ בכל שנותיו.

"אקליפטוס ברוח" - נופי הארץ בשירים
לאורך כל תולדות הציונות, השירים נהגו לטייל לאורכה ולרוחבה של הארץ. בהרצאה נאזין לתמונות מוזיקאליות של ישראל ונראה כיצד הן מציירות את אתריה ונופיה היפים של הארץ וגם משמשות לציון גבולותיה הגאוגרפיים והפוליטיים של המדינה.

"אוהב אותך הלילה"
שירי אהבה ישראליים
שירי האהבה הם מן היפים בשירים הישראליים. שירי האהבה פשטו ולבשו צורות שונות לאורך תולדות המדינה. בהרצאה נשמע שירי אהבה מן היפים שיש בזמר העברי, ונראה כיצד הם מייצגים את רוח התקופה בה נכתבו.

"פרחים בקנה ובנות בצריח"
שירי מלחמות והלהקות הצבאיות
ההיסטוריה של מדינת ישראל שזורה במאבק ולחימה. בהרצאה נלמד על מקומם ותרומתם של השירים, היוצרים והמבצעים של שירי המלחמות והלהקות הצבאיות.

"אח יא רב יא רב"
על מפגש התרבויות בזמר העברי
סיפורה של ישראל הוא סיפור של ריבוי דתות, עדות ומיזוג של גלויות. בהרצאה נראה כיצד מלחינים ומשוררים ממקומות שונים פגשו את העושר התרבותי בארץ ישראל, וכיצד יצרו באמצעותו סגנון מוזיקאלי ייחודי.

"הוי ארצי מולדתי"
על היחס המורכב אל הארץ בשירים
ארץ זבת חלב ודבש או ארץ אוכלת יושביה? בהרצאה נעמוד על מקומה המורכב של הארץ בליבותיהם של משורריה וכיצד התמודדו גם המלחינים עם יחס מורכב זה.

"לנצח אנגנך"
על מקומות מעוררי השראה בשירי הארץ
היסטוריה עתיקה ותרבות מודרנית משמשים בערבוביה בישראל. בהרצאה נראה כיצד משוררים, פזמונאים ומלחינים שונים קיבלו את השראתם ממקומות והתרחשויות בעלי צביון מגוון ויצרו פסיפס מרתק של שירים בפיסת ארץ קטנטנה.

"הללויה"
על שירים ישראליים בתחרויות הזמר
חלק מן השירים העבריים היפים והידועים ביותר נולדו כשירי תחרויות ארציות ובין לאומיות. בחינת השירים שהשתתפו וזכו בתחרויות השונות נותנת לנו הצצה לטעם הקהל המשתנה ולתהליכים תרבותיים מרתקים. בהרצאה נאזין, נשיר ביחד ונשמע סיפורים משעשעים ומרגשים על השירים הישראליים מתחרויות הזמר בארץ ובעולם.

"סוף עונת התפוזים"
על סצנת הרוק בישראל
סיפורו של הרוק הישראלי הוא סיפור מרתק של חדשנות, הומור, מחאה וכישרון יוצאי דופן. בהרצאה נלמד על תולדות הרוק בישראל, מאין הוא צמח וכיצד הוא התפתח.

שירי הילדים בזמר העברי
כשרונם של גדולי המשוררים והמלחינים הישראליים בא לידי ביטוי בשירי הילדים, לא פחות מבשירים למבוגרים. בהרצאה נראה כיצד שירי הילדים מוצאים להם מקום של כבוד בזמר העברי, הן במילים והן בלחנים.

"ארמון רב תפארת"
על יוצרי הזמר העברי המוקדם
בתחילת המאה העשרים החל תהליך ההתגבשות של הסגנון הארץ-ישראלי המוזיקאלי האופייני. בהרצאה נכיר את המשוררים והמלחינים הבולטים של תקופה זו ונלמד על תרומתם המכרעת בעיצוב מאפייני הזמר העברי הבשל.

"היא יושבה לחלון"
על ביאליק, טשרניחובסקי ושירי תקופתם
חיים נחמן ביאליק ושאול טשרניחובסקי נחשבים לאבות השירה העברית החדשה. שיריהם בורכו בשלל גרסאות מוזיקאליות. בהרצאה נבחן את ההשראה שיצרה שירתם למלחינים שונים לאורך השנים.

"פתאומית לעד"
על שירי נתן, רחל ולאה
נתן אלתרמן, לאה גולדברג ורחל המשוררת היו בני הדור השני לשירה העברית החדשה. שירתם הניבה רבים מן השירים היפים בזמר העברי. בהרצאה נעמוד על הדומה והשונה בשירתם ועל האתגר שבהלחנתה.

"היה היה פנס בודד"
על שירי סשה ארגוב

לחניו של סשה ארגוב הם מן העמוקים, המורכבים והיפים בזמר העברי. בהרצאה נבחן מהם המאפיינים של יצירתו וכיצד הוא הצליח לגלם בצורה מוזיקאלית רגשות ורבדים מורכבים בשירה ובפזמון העבריים.

"אוויר שקיעות כחול אדום"
על שירי משה וילנסקי
לחניו של משה וילנסקי מתפרשים על מגוון רחב של סגנונות. בכישרונו כמלחין וכמעבד יצר גרסאות מוזיקאליות צבעוניות לשורה ארוכה של שירי משוררים ופזמונאים ישראליים. בהרצאה נראה את המגוון הסגנוני הרחב והעומק של שיריו.

"לשיר זה כמו להיות ירדן"
על שירי נעמי שמר
היה מי שאמר שזמר עברי זה שירים בסולם מינורי ונעמי שמר. שיריה של נעמי שמר הם אולי המודל המובהק ביותר של הזמר העברי. בהרצאה נעמוד על התכונות של שיריה, על החיבור של פשטות ועומק במילות ולחני השירים, ועל היופי והגיוון הרב שמאפיין אותם.

"מה קרה לילד שדיבר אל כוכבים"
על שירי אהוד מנור
שיריו של אהוד מנור מתאפיינים בשפה פשוטה, קולחת ומרגשת. הם התחבבו על מלחינים וזמרים רבים והניבו רבים מן השירים ביפים בזמר העברי. בהרצאה נראה מי היוצרים שעבדו עם אהוד מנור וכיצד הפכו שיריו ליצירות מוזיקאליות נהדרות.

"אם יש בי אהבה היא תאמר בשקט"
על הקולות הנשיים בזמר העברי
רבים מן השירים היפים בזמר העברי נכתבו בידי נשים ועל נשים. בהרצאה נתבונן בקול הנשי בזמר העברי ונלמד על תכני המילים והלחנים הייחודיים בשירים אלה.

"ממעמקים קראתיך"
המקרא כמקור השראה בזמר העברי
במשך מאות שנים היווה ספר הספרים השראה לשירים ויצירות מוזיקאליות רבות בכל העולם. בהרצאה נבחן כיצד בא הדבר לידי ביטוי בשירים העבריים וכיצד סיפורי התנ"ך והמסורת היהודית סייעו לעצב את דמות השירים של העם המתבסס מחדש בארצו.

"בין סניף בנק למעיין"
ישן וחדש בזמר העברי
הזמר העברי מהווה מפגש מרתק בין חדש וישן, בין קודש וחול ובין הנשגב והיומיומי. בהרצאה נראה כיצד החברה והמציאות הישראלית המתפתחות מוצאות את מקומן בשירים וכיצד יוצרים שונים נותנים פירושים מגוונים למציאות שסביבם.

"מנגינת החליל למרבץ עדרים"
השפה המוזיקאלית המוקדמת בזמר העברי
מהי השפה המוזיקאלית שאפיינה את הזמר העברי המוקדם? בהרצאה נבחן את מקורותיה של שפה זו ונשאל האם היא התגבשה ליישות ברורה ומובחנת שניתנת להיקרא "סגנון מוזיקאלי ישראלי".

"אהרונצ'יק הבריון היה לוחץ אקורדיון"
שלבים בהתפתחות הזמר העברי
הזמר העברי עבר מספר שלבים ברורים של התפתחות טקסטואלית ומוזיקאלית לאורך כל תקופות הציונות. בהרצאה נעמוד על שלבים אלו, נבחן מה היו הגורמים להתפתחות זו וכיצד השירים הושפעו והשפיעו על תפיסת החברה הישראלית את עצמה.

"כסא, פסנתר, פסנתרן"
השפה המוזיקאלית הבשלה בזמר העברי
שנות השבעים של המאה העשרים היו שנים של פריחה מוזיקאלית יוצאת דופן בארץ ובעולם. הזמר העברי הגיע לשיא ברמת המורכבות, הגיוון והתחכום שבו. בהרצאה נבחן מי היו היוצרים הדומיננטיים בתקופה זו ומה היו מאפייני יצירתם.

bottom of page